Екстремните жеги не пожалиха съседна Гърция, където горски пожари вече обхванаха

...
Екстремните жеги не пожалиха съседна Гърция, където горски пожари вече обхванаха
Коментари Харесай

Огнен ад в Гърция - евакуират населението, горят цели къщи

Екстремните жеги не пожалиха прилежаща Гърция, където горски пожари към този момент обгърнаха и обитаеми места. Гръцкият остров Евбея се оформи като сериозна точка, а жителите му бягат на безвредно място по море, оповестява BBC. Повече от 2000 души към този момент са евакуирани, най-вече чрез фериботи.

Местните управляващи се оплакаха, че не е изпратена задоволително помощ за гасене на пожарите, добавяйки, че елементи от острова към този момент са унищожени.

Страната преживява най-тежката си гореща вълна от 30 години насам. Температурите се покачиха до жежките 45 градуса. Горещи талази като тази ще стават все по-вероятни и все по-екстремни поради промените в климата, прогнозира английската медия. Последващото горещо и изсъхнало време евентуално ще подпали още горски пожари.

На Евбея два огнени фронта са унищожили хиляди хектари земя, дружно с редица къщи и бизнеси. 

Трите евакуирани селища към момента са обхванати от пламъци. Огнената буря достигналa селата Галатсона, Елиника и Агриовотано, а жителите на Гувес, Артемизио, Кастри, Вулики и Пефки бяха призовани да се изтеглят посредством европейската система за незабавни известия 112. Жителите са посъветвани да се насочат към Истия. 

Междувременно пътищата остават непроходими на доста места – или поради огъня, или заради това, че са прекомерно тесни. Съобщава се за голям брой паднали дървета, стълбове за електрозахранване, които блокират трасетата.

Битката с огъня в Евбея към момента наподобява надалеч от привършване. " Фронтовете са безкрайни ", разяснява Ангелос Мисирлис, заместник-кмет на Истия-Едипсос, накъдето са ориентирани евакуираните. " Всички села са на един огнен фронт. На места пожарите се уголемяват, на други места се разпалват. Този огън не може да бъде сподавен от тежка техника, имаме потребност от помощ неотложно. "

Кметът на Истия Янис Конциас с прискърбие заяви пред локалните медии, представени от BBC, че

" към този момент е прекомерно късно. Районът е погубен. "

Той прикани за изпращане на още самолети и хеликоптери за гасене с вода, защото евакуацията по море продължава, до момента в който огънят на няколко места се приближава до крайбрежните градове. Началникът на Гражданска отбрана Никос Хардалиас обаче съобщи, че самолетите са изправени пред редица компликации, в това число неприятна видимост, породена от пожарите.

Редица страни са дали отговор на апела на Гърция за помощ, в това число Франция, Германия и Англия. Късно снощи министър председателят Кириакос Мицотакис изрази " сърдечната си признателност "  към страните, изпратили помощ.

" Благодарим ви, че застанахте до Гърция през тези сложни времена ", написа той в Туитър. 

Добрата вест е, че пожарите в региона на Пелопонес към този момент са oвладяни, а огнищата в северното предградие на Атина са утихнали.

Турция също се бори с поредност горски пожари.

Те са оповестени за най-лошите в историята на страната. Осем души са починали, а хиляди са принудени да изоставен домовете си.

Министърът на земеделието и горите на страната Пакдемирли съобщи в събота, че 217 пожара са локализирани, като съгласно данни на BBC, шест от тях не престават да горят и да се разрастват.


 2 години след пожара в „ Нотр Дам “ – още не е ясно по какъв начин е избухнал
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР